O autorze
Niemal całe moje życie zawodowe to praca w korporacji.
Coraz trudniejsza gdy z czasem, powoli, ale konsekwentnie opuszczała mnie pasja. Stopniowo te 10-12 godzin pracy dziennie przestawało być przyjemnością, przestawało dawać poczucie misji i sprawstwa, a zaczynało uwierać i doskwierać. Coraz bardziej męczyło.
W tym czasie przyjemności dostarczały mi podróże.
Jednak coraz trudniej było oderwać się od pracy i bez reszty oddać podróżowaniu.
Podczas pierwszej, długiej podróży po Indiach potrzebowałam aż 5 tygodni żeby poczuć, że zwalniam, przestaję się spieszyć i zaczynam zanurzać się w indyjskich kolorach, zapachach i smakach.
To był też czas, gdy przestałam być uważna. Na siebie samą, rodzinę i przyjaciół. Życie zaczęło pędzić, dni znikały jeden po drugim, a ja nie miałam czasu na przeżywanie ich bo….właśnie pracowałam.
Czas to zmienić.
Dziś z korporacji zostają mi wspomnienia i doświadczenie. Dobrze je wykorzystam.

Autorka jest blogerką podróżniczą, (drogomaniak.com) oraz współwłaścicielką marek wegańskich Pureveg.pl i Tempehservice.com ([pureveg.pl
tempehservice.com

5 miejsc w Warszawie, w których mięsożerca nie będzie tęsknił za stekiem.

Burgerowanie Krowarzywa, Warszawa ul. Hoża 29/31 i Marszałkowska 27/35
Burgerowanie Krowarzywa, Warszawa ul. Hoża 29/31 i Marszałkowska 27/35 Krowarzywa
W mieście, w którym nadal są restauracje zdające się nie dostrzegać roślinożernych klientów, które do każdego warzywnego dania dodadzą ser albo zaproponują weganinowi z troską, że usmażą mu steka na oleju, wyrastają wspaniałe, roślinne, klimatyczne punkty. Jest ich coraz więcej, serwują doskonałe, roślinne i zdrowe dania. Co ciekawe ich klientami nie są wyłącznie weganie i wegetarianie. Trwa tydzień weganizmu, wykorzystaj go do poznania roślinnej diety.

KROWARZYWA

Ul. Hoża 29/31 i Marszałkowska 27/35 w Warszawie a także ul Sławkowska 8 w Krakowie
Menu i ceny: burgery 12-16 zł, koktajle 12 zł

Krowarzywa sprzedaje uzależniające burgery. Wystarczy raz wpaść na SEITANEXA lub JAGLANEXA, a potem wraca się tam przynajmniej raz w tygodniu.



VEG DELI

Ul. Radna 14
Menu i ceny: Tatar z pomidorów, Humus podawany z warzywami 18 -20 zł, zupy 12 zł, lunch 25 zł (zupa z czarnej fasoli z dodatkiem avocado i kolendry , makaron soba w sosie teriyaki z pieczarkami, cukinią i jarmużem obsypane plasterkami chilli )
,


Świetna lokalizacja na Powiślu. Veg Deli serwuje doskonałe lunch’e. To także świetne miejsce na spotkanie z przyjaciółmi.

ÓSMA KOLONIA

Ul. Ul/ Słowackiego 15/19
Menu i ceny: Zupy 12zł, dania główne 23-29zł (makaron z marchwi i białej rzodkwi z pieczonym tempehem, fasolka mung i sosem imbirowym 29 zł).
,

Surowe wnętrze, niemalowane ściany restauracyjki położonej w centralnej części Żoliborza kontrastują z dopracowanymi daniami, które tu powstają. Dobrzy ludzie - dobre jedzenie.

EDAMAME SUSHI

Ul. Wilcza 11, http://www.edamame.pl/
Menu i ceny: Zupy 10-12zł, Sushi z warzywami, shitake, tofu 6-8 szt 10-15zł, tempura roll 6 szt 20zł, sałatka kimchi 10zł.

Jak sami o sobie piszą Edamame to doskonałe miejsce na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi, kolację we dwójkę.

THINK LOVE JUICES & VEGAN FOOD.

Ul. Francuska 14,
Menu: śniadania, lunch’e, desery, soki 15-20zł.

Najlepszy koktajl: Super Zielony z jabłkiem, ogórkiem, szpinakiem, selerem i cytryną. W niektórych daniach można znaleźć jadalne kwiaty (Daktyle nadziewane orzechami, pomarańczą i różą.).


Rozpoczęty w niedzielę Tydzień Weganizmu organizowany jest przez Stowarzyszenie Empatia i będzie trwał do 30 kwietnia.

To dobry czas, żeby spróbować roślinnych potraw, odwiedzić wegańskie sklepy i restauracje. Wielu partnerów Wegańskiego Tygodnia będzie oferować przez najbliższy tydzień zniżki na swoje produkty.

GO VEGAN!
Trwa ładowanie komentarzy...